• Leksjoner
  • eForelesninger
  • Oppskrifter
  • Bestilling
  • Kompetansemål
  • Du er her: : 
  • melk  / 
  • eForelesninger  / 
  • Melk-paa-meieriet

Melk på meieriet

På meieriet homogeniseres og pasteuriseres melken før den tappes over på kartonger, eller videreforedles til ulike produkter.

Næringsstoffene i melk

Visste du at melk og meieriprodukter bidrar med nesten 70 % av kalsiuminntaket vårt?

Kalsium + vitamin D

Melk og meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium. I Norge er ekstra lett melk fra to av produsentene beriket med vitamin D.

Kalde måltider

Frokost og kveldsmat spises gjerne hjemme, mens lunsjen for de fleste foregår på skolen eller jobben, gjerne i form av matpakke.

Meieriprodukter og kostrådene

Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet. Nøkkelhullet kan være et godt hjelpemiddel i butikken.

Historien om norsk melk

I dag er en del av fjøsene løsdriftfjøes, som vil si at kyrene selv bestemmer når de vil spise og melkes.

Allergi og intoleranse

Når man ikke tåler melk, har man enten en laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi, og reagerer på henholdsvis laktose eller melkeprotein.

Melk på meieriet

På meieriet homogeniseres og pasteuriseres melken før den tappes over på kartonger, eller videreforedles til ulike produkter.

mat.no

  • Om melk.no
  • Kontakt oss

leksjoner

  • Næringsstoffene i melk
  • Kalsium + Vitamin D
  • Kalde måltider
  • Meieriprodukter og kostrådene
  • Historien om norsk melk
  • Allergi og intoleranse
  • Slik lages melk
  • Matmerking

Eforelesninger

  • Næringsstoffene i melk
  • Kalsium + vitamin D
  • Kalde måltider
  • Meieriprodukter og kostrådene
  • Historien om norsk melk
  • Allergi og intoleranse
  • Melk på meieriet

oppskrifter

  • Havregrøt
  • Hvit grunnsaus 1
  • Arme riddere
  • Smoothie
  • Hvit grunnsaus 2
  • Brun grunnsaus
  • Dipp og dressing
  • Grove vafler
  • Risengrynsgrøt
  • Muffins med ost og grønnsaker
  • Rømmegrøt
  • Knekkebrød
  • Pizzasnurrer

Materiell

  • Brosjyrer

Kompetansemål

  • Alle kompetansemål etter 10. årstrinn
  • Næringsstoffene i melk
  • Kalsium+ Vitamin D
  • Kalde måltider
  • Meieriprodukter og kostrådene
  • Norsk melks historie
  • Allergi og intoleranse
  • Melk på meieriet
  • Matmerking

© Mat.no