Kalde måltider

Det anbefales å spise tre hovedmåltider om dagen, og 1-2 mellommåltider. Tradisjonelt sett er middagen vårt eneste varme måltid.

eFORELESNING

Frokost og kveldsmat spises gjerne hjemme, mens lunsjen for de fleste foregår på skolen eller jobben, gjerne i form av matpakke.

TEORI

I Norge har vi tradisjonelt spist brødmat og drukket melk til både frokost, lunsj og kveldsmat. Middagen er vanligligvis dagens eneste varme måltid. Vi skal nå gå gjennom noen kostråd for de tradisjonelle kalde måltidene: frokost, lunsj og kveldsmat, samt mellommåltider.

Regelmessige måltider

Å leve sunt handler hovedsakelig om å spise variert, slik at du får dekket behovet for alle næringsstoffene som kroppen trenger. Regelmessige måltider kan bidra til et mer stabilt blodsukker, og er viktig for både konsentrasjon, prestasjon, helse og velvære. Et riktig sammensatt og balansert kosthold kan også bidra til overskudd og energi i hverdagen.

Antall måltider

De nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) anbefaler oss å spise tre hovedmåltider i løpet av dagen: frokost, lunsj og middag. I tillegg anbefales det å spise ett til to mellommåltider, og at vi ikke lar det gå mer enn fire timer mellom hvert måltid. Kveldsmat regnes som et mellommåltid.

Kalde måltider

I kostrådene fra Helsedirektoratet oppfordres vi til å velge grovt brød og grove kornvarer. Rådene sier også at vi bør velge lettmargarin eller myk margarin på brødskivene, og variere mellom magert kjøttpålegg, fiskepålegg, egg og mager ost. Husk at frukt og grønnsaker er en viktig del av et sunt kosthold. Velg gjerne skummet melk, ekstra lett melk eller lettmelk som drikke til brødmåltidene.

Frokost

Frokost er dagens første måltid, og bør dekke 20–25 prosent av energibehovet. Vi trenger påfyll av energi om morgenen for at kroppen skal fungere. Litt mat til frokost er bedre enn ingen frokost. Ett knekkebrød med pålegg, en yoghurt eller frukt, og ett glass melk kan være en god løsning hvis du har dårlig tid eller dårlig matlyst. Du kan også lage en frokostmatpakke som du kan ta med deg å spise når du kommer på skolen.

Får du i deg nok næringsstoffer til frokost? Prøv frokostkalkulatoren på Melk.no.

Lunsj

Lunsjen er et avbrekk fra dagens gjøremål og gir påfyll av energi midt på dagen. Lunsj bør dekke 25–35 prosent av energibehovet. Matpakken regnes for å være typisk norsk og er en fin tradisjon. Matpakken lager du på forhånd. Derfor har du gode muligheter for en sunn og næringsrik lunsj. Spiser du i kantinen eller kjøper maten i en butikk eller kiosk, bør du tenke gjennom hva du velger, da er det lettere å gjøre sunne valg.

Mellommåltider og kvelds

Mellommåltider og kveldsmat kan bidra med 0–20 prosent av energibehovet. Går det mer enn fire timer mellom måltidene, kan et mellommåltid holde sulten unna og konsentrasjonen og humøret oppe. Har du spist en tidlig middag eller vært på trening, kan det være lurt å spise kveldsmat. Spis gjerne det siste måltidet 1–2 timer før du legger deg.

Faktaboks

I følge de Nordiske Næringsstoffanbefalingene bør vi hver dag spise:

  • Frokost
  • Lunsj
  • Middag
  • 1-2 mellommåltider, inkludert kveldsmat

 

Oppgaver

Gratulerer!

Du fikk 0/0 rette.

Prøv igjen!

Du fikk 0/0 rette.

Fakta

Lærerveiledning

Kompetansemål for leksjonen

I Norge har vi tradisjonelt spist brødmat og drukket melk til både frokost, lunsj og kveldsmat. Det er vanlig at middagen er dagens eneste varme måltid, resten av måltidene spiser vi gjerne kalde.

Å leve sunt

Å leve sunt handler hovedsakelig om å spise variert, slik at du får dekket behovet for alle næringsstoffene som kroppen trenger. Regelmessige måltider kan bidra til et mer stabilt blodsukker, og er viktig for både konsentrasjon, prestasjon, helse og velvære. Et riktig sammensatt og balansert kosthold kan også bidra til overskudd og energi i hverdagen.

Anbefalinger for frokost og lunsj

De nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) anbefaler oss å spise tre hovedmåltider i løpet av dagen: frokost, lunsj og middag. I tillegg anbefales det å spise ett til to mellommåltider, og at vi ikke lar det gå mer enn fire timer mellom hvert måltid.

Måltidsrytme

Energien fra dagens måltider kan gjerne fordeles på denne måten, i følge NNR:

Frokost: 20–25 % av energibehovet

Lunsj: 25–35 % av energibehovet

Middag: 25–35 % av energibehovet

Mellom- og kveldsmåltider: 15–30 % av energibehovet

Energibehovet varierer med alder, kjønn, kroppens størrelse og hvor fysisk aktiv du er. Barn og unge som er i vekst har gjerne et høyere energibehov enn voksne.

Regelmessige måltider kan være gunstig med tanke på:

  • Konsentrasjon
  • Hvor sulten man kjenner seg
  • Energi og overskudd
  • Jevnere blodsukker
  • Mindre småspising av energirik mat med lite næringsstoffer
Blodsukker

Blodsukker er et mål for mengden glukose i blodet, og dette påvirkes av både måltidsrytmen og hva man spiser. Regelmessige måltider kan bidra til et mer stabilt blodsukker.