Rømmegrøt

Mange steder i Norge serveres det rømmegrøt til spesielle anledninger. Skikkelig god-kost, og en rett med lange tradisjoner.

Ingredienser

2-4 porsjoner

 5 dl seterrømme

1  dl hvetemel

½ l melk

1 ts salt

slik gjør du

  1. Ha seterrømmen i en kjele.
  2. Kok den opp under omrøring og la den koke videre under lokk på svak varme i 5–10 minutter. Rør av og til slik at ikke rømmen svir seg.
  3. Rør i halvparten av melet. Rør til grøten skiller seg og smøret kommer fram.
  4. Øs av så mye smør som ønskelig og hold smøret varmt frem til servering.
  5. Rør i resten av melet og tilsett melken gradvis under omrøring.
  6. Rør til grøten er jevn og helt uten klumper. Kok opp grøten og la den småkoke under omrøring i 5–7 minutter.
  7. Smak til med salt.

Grøten serveres med smøret som skilte seg fra rømmen, sukker og kanel, og gjerne et lekkert spekematfat med flatbrød .