Meieriprodukter og kostrådene

Helsedirektoratet gir kostråd til befolkningen, for å bedre helsen til alle som bor i Norge.

eFORELESNING

Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet. Nøkkelhullet kan være et godt hjelpemiddel i butikken.

TEORI

Helsedirektoratet gir råd for et sunnere kosthold til befolkningen i Norge. De nyeste rådene kom i 2014 og er basert på rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» fra Nasjonalt råd for ernæring, samt andre systematiske kunnskapsoppsummeringer, nasjonalt og internasjonalt .

Kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å:
  • Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du man forbruker gjennom aktivitet.
  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  • Spis grove kornprodukter hver dag.
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  • Velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  • Velge matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  • velge matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
  • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  • Velge vann som tørstedrikk
  • Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

Kostrådene anbefaler oss å begrense inntaket av mat med mye mettet fett i hverdagskostholdet. Mellom 25–40 prosent av det daglige energiinntaket anbefales å komme fra fett. For mye fett eller ugunstig fettsammensetning i kostholdet kan være uheldig for helsen.

Fett

Fett gir oss energi og bidrar med fettløselige vitaminer og nødvendige (essensielle) fettsyrer. Fett er bygget opp av fettsyrer, som alle har ulike effekter på kropp og helse. Fett er også en smaksforsterker som kan gi maten en fyldigere smak.

Det finnes to hovedtyper av fett: mettet fett og umettet fett. Umettet fett deles videre inn i enumettede og flerumettede fettsyrer. Som en tommelfingerregel sier vi at mettet fett finnes i mat fra dyreriket, og umettet fett i mat fra planteriket og i fisk og sjømat. Alle matvarer som inneholder fett har av en blanding av mettede og umettede fettsyrer.

Vi skal ha mest umettet fett og minst mettet fett. Inntak av mettet fett bør begrenses til under 10 energiprosent.

Melk og meieriprodukter inneholder mettet fett, men inntaket av mettet fett kan reduseres ved å bytte fra fete til magre varianter. Magre meieriprodukter inneholder mindre fett enn de originale produktene, men samme mengde næringsstoffer. 

Faktaboks

  • I 2014 presenterte Helsedirektoratet nye kostråd, basert på gjennomgang av tilgjengelig forskning på matvarer og helse
  • Ett av kostrådene sier at magre meieriprodukter bør være en del av det daglige kostholdet
  • Nøkkelhullet er et hjelpemiddel for å velge meieriprodukter med mindre fett og sukker, og er anbefalt brukt av Helsedirektoratet

 

Oppgaver

Gratulerer!

Du fikk 0/0 rette.

Prøv igjen!

Du fikk 0/0 rette.

Fakta

Lærerveiledning

Kompetansemål for leksjonen

Helsedirektoratet gir Norges befolkning råd for et sunnere kosthold. De nyeste rådene kom i 2011 og er basert på rapporten ”Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer” fra Nasjonalt råd for ernæring.  

Kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å:
  • Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  • Spis grove kornprodukter hver dag.
  • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  • Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
  • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  •  Velg vann som tørstedrikk.
  • Vær fysisk aktiv minst 30 minutter hver dag.

Kostrådene anbefaler oss å begrense inntaket av mat med mye mettet fett i hverdagskostholdet. Mellom 25 - 40 % av det daglige energiinntaket anbefales å komme fra fett. For mye fett eller ugunstig fettsammensetning i kostholdet kan være uheldig for helsen.

Hva er fett?

Fett gir oss energi, og bidrar med fettløselige vitaminer og nødvendige (essensielle) fettsyrer. Fett er bygget opp av fettsyrer, som alle har ulike effekter på kropp og helse. Fett er også en smaksforsterker som kan gi en fyldigere smak til noen matvarer.

Det finnes to hovedtyper av fett; mettet og umettet fett. Umettede fettsyrer deles videre inn i enumettet og flerumettet fett. Som en tommelfingerregel sier vi at mettet fett finner man i mat fra dyreriket, og umettet fett i mat fra planteriket og i fisk og sjømat. 

Vi skal ha mest umettet fett og minst mettet fett. Inntak av mettet fett bør begrenses til under 10 energiprosent.Inntaket av mettet fett kan reduseres for eksempel ved å bytte fra fete til magre varianter av blant annet meieri- og kjøttprodukter. Magre meieriprodukter inneholder mindre fett enn originalene, men samme mengde næringsstoffer.

Meieriprodukter og fett

Meieriprodukter med mye mettet fett er for eksempel helmelk, fløte, fet ost og smør, og disse kan man begrense bruken av til hverdags. Vi bør også velge meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker. Myndighetene anbefaler å bruke Nøkkelhullet som hjelpemiddel når man skal velge hvilke produkter man kjøper inn, både for meieriprodukter og alle andre produktgrupper.