Helsedirektoratet gir kostråd til befolkningen, for å bedre helsen til alle som bor i Norge.
Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet. Nøkkelhullet kan være et godt hjelpemiddel i butikken.
Helsedirektoratet gir råd for et sunnere kosthold til befolkningen i Norge. De nyeste rådene kom i 2014 og er basert på rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» fra Nasjonalt råd for ernæring, samt andre systematiske kunnskapsoppsummeringer, nasjonalt og internasjonalt .
Vi har lenge hatt et kostråd om meieriprodukter som lyder «La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.». I november 2017 ble det i forklaringen til kostrådet presisert at et daglig inntak tilsvarer tre porsjoner. For å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.
Fett gir oss energi og bidrar med fettløselige vitaminer og nødvendige (essensielle) fettsyrer. Fett er bygget opp av fettsyrer, som alle har ulike effekter på kropp og helse. Fett er også en smaksforsterker som kan gi maten en fyldigere smak.
Det finnes to hovedtyper av fett: mettet fett og umettet fett. Umettet fett deles videre inn i enumettede og flerumettede fettsyrer. Som en tommelfingerregel sier vi at mettet fett finnes i mat fra dyreriket, og umettet fett i mat fra planteriket og i fisk og sjømat. Alle matvarer som inneholder fett har av en blanding av mettede og umettede fettsyrer.
Vi skal ha mest umettet fett og minst mettet fett. Inntak av mettet fett bør begrenses til under 10 energiprosent.
Kostrådene anbefaler oss å begrense inntaket av mat med mye mettet fett i hverdagskostholdet. Mellom 25–40 prosent av det daglige energiinntaket anbefales å komme fra fett. For mye fett eller ugunstig fettsammensetning i kostholdet kan være uheldig for helsen.
Melk og meieriprodukter inneholder mettet fett, men inntaket av mettet fett kan reduseres ved å bytte fra fete til magre varianter. Magre meieriprodukter inneholder mindre fett enn de originale produktene, men samme mengde næringsstoffer.
Du fikk 0/0 rette.
Du fikk 0/0 rette.
Helsedirektoratet gir Norges befolkning råd for et sunnere kosthold. De nyeste rådene kom i 2011 og er basert på rapporten ”Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer” fra Nasjonalt råd for ernæring.
Kostrådene anbefaler oss å begrense inntaket av mat med mye mettet fett i hverdagskostholdet. Mellom 25 - 40 % av det daglige energiinntaket anbefales å komme fra fett. For mye fett eller ugunstig fettsammensetning i kostholdet kan være uheldig for helsen.
Fett gir oss energi, og bidrar med fettløselige vitaminer og nødvendige (essensielle) fettsyrer. Fett er bygget opp av fettsyrer, som alle har ulike effekter på kropp og helse. Fett er også en smaksforsterker som kan gi en fyldigere smak til noen matvarer.
Det finnes to hovedtyper av fett; mettet og umettet fett. Umettede fettsyrer deles videre inn i enumettet og flerumettet fett. Som en tommelfingerregel sier vi at mettet fett finner man i mat fra dyreriket, og umettet fett i mat fra planteriket og i fisk og sjømat.
Vi skal ha mest umettet fett og minst mettet fett. Inntak av mettet fett bør begrenses til under 10 energiprosent.Inntaket av mettet fett kan reduseres for eksempel ved å bytte fra fete til magre varianter av blant annet meieri- og kjøttprodukter. Magre meieriprodukter inneholder mindre fett enn originalene, men samme mengde næringsstoffer.
Meieriprodukter med mye mettet fett er for eksempel helmelk, fløte, fet ost og smør, og disse kan man begrense bruken av til hverdags. Vi bør også velge meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker. Myndighetene anbefaler å bruke Nøkkelhullet som hjelpemiddel når man skal velge hvilke produkter man kjøper inn, både for meieriprodukter og alle andre produktgrupper.