Verdens brøddag 16. oktober!

En fin anledning for å lære elevene om bærekraftig brødspising, klimavennlig matvalg, viktigheten av å spise opp maten og smakfulle oppskrifter på overskuddsbrød.

Korn og brød er noe av det mest bærekraftig vi kan spise. Kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden sammenlignet med de andre store energikildene våre. Av landbrukets totale CO2-utslipp er det kun 4 % som kommer fra kornproduksjon. Energitettheten til matvaren spiller også en rolle i miljøregnskapet. Korn gir mye næring per utslipp og avtrykk sammenlignet med grønt og animalsk.

>> 15 fakta om brød og miljø.

Vi kaster dessverre unødvendig mye brød grunnet høye krav til ferskhet. Del våre tips for bærekraftig brødspising med elevene i mat- og helsefaget, og få de til å ta med overskuddsbrød hjemmefra og lag deilig restemat.

TIPS:

1. Sjekk hva du har i brødboksen

Har du noen gamle skalker liggende? Bruk sansene; se, føl, lukt og smak. Da finner du raskt ut om det er spiselig eller ikke. Brød som er tørt er spiselig. Ferske bakeri- og konditorvarer som er ment for å spises innen 24 timer er unntatt holdbarhetsmerking. Andre kornprodukter merkes med «Best før» eller «Siste forbruksdag». Kornprodukter merket «best før» kan være spiselig og god etter datoen er utløpt, mens ved merket «siste forbruksdag» kan varen bli helsefarlig etter utløpsdato.

2. Gjenbruk brødet 

Kommer du frem til at brødet fortsatt er spiselig, da er mange gode måltider i vente. Tørt brød kan raskt og enkelt forvandles til en matopplevelse. Gjør middagsgryten din mer spennende med curry-krutonger eller lag «kremet» grønn brødsuppe. Eller hva med iskrem

Se flere oppskrifter her: "Middag på brødrester med god sammvittighet" og "Brødsmuler til dessert".

3. Planlegg matinntak og -handling

Dette er nok den største nøkkelen til mindre matsvinn. Er det noe som funker så er det å matplan for uken, og finne ut hva som trengs. Hvor mye brød og korn kommer vi til å spise denne uken? Husk å ta med handlelisten i butikken og følge den.

4. Brød og korn er kortreist

Omtrent 95 % av brødene i butikk og bakeri er norskprodusert. På gode kornår er opptil 75 % av kornet norsk. Andelen norsk/import varierer imidlertid grunnet klima. Lær elevene mer om prosessen fra jord til bord med vårt undervisningsmateriell. 

5. Velg riktig størrelse

Bakerbransjen har blitt veldig bevisst matsvinn-utfordringen og besvart behovet når det kommer til brød. Blant annet ved å jobbe frem et godt utvalg mindre brød for husholdninger som ikke alltid har behov for et vanlig brød. Utvalget av porsjonsbakst er også blitt større og bedre. Det finnes et passelig brød- og kornalternativ til alle.

6. Kjøp ferdig oppskåret brød

I dag er det et bra utvalg av ferdig oppskåret brød, samt at de aller fleste dagligvarebutikker har en brødskjære-maskin man kan bruke. Frys ned oppskåret brød og ta opp bare de skivene du skal spise, skivene tiner på få minutter og smaker ferskt. Og du unngår å måtte kaste brød fordi det er blitt tørt i brødskuffen. Frosset brød er også supert i matpakken, det holder både brødet og pålegget friskere.

7. Oppbevar brødet riktig

Brød bør oppbevares i romtemperatur i en lukket, ren brødboks eller plastikkpose for matoppbevaring. Å fryse ned brødet er også en praktisk og god måte å holde brødet fersk lengst mulig. Husk å merke når brødet ble frosset. Les mer om brød og oppbevaring her. Korn og mel bør også oppbevares i romtemperatur i tett emballasje for å hindre uttørking og mugg.

8. Ta ansvar

Men viktigst av alt er det at du er bevisst ditt ansvar. Mat skal behandles med respekt og aktsomhet av hensyn til all jobben kornbonden, mølleren og bakeren gjør, samt klimamessig bærekraft og etisk forsvarlighet. Les mer om bærekraft.

>> Alle våre matbilder kan du bruke i din undervisning!