Rester er også mat

Det er mye god læring i å bruke opp rester etter middag eller andre type måltider.

På skolekjøkkenet er gjerne økonomien en utfordring, og det  kan mange av barna og ungdommene også oppleve når de flytter for seg selv. Derfor er det kjempefint å lære seg dette supertrikset allerede på skolekjøkkenet.

Vi har samlet noen gode oppskrifter og forslag til bruksområder for gammelt brød, siden det er en av de matvarene alle kjøper/spiser og vi kaster mest av her i landet. Kanskje dere også ønsker å legge inn en mer kreativ vri på undervisningen hvor elevene selv får komme med forslag til bruksområder?

Magien med gammelt brød

Man skulle kanskje ikke tro det, men av tørt brød kan du lage de mest fantastiske retter både til middag og dessert. Brødkrutonger er et populært tilskudd i matpakken, og passer perfekt som tilbehør til supper eller salater. Eller hva med en grillet baconskive? Del en brødskive i to deler, smør med smøreost og legg dem oppå hverandre. Surr bacon rundt den doble skiva og stek i ovnen på 200 °C i tolv minutter. Kjempegodt, rimelig og veldig enkelt!

Søte fristelser                       

Brødrester kan enkelt gjøres om til nydelig kosemat eller dessert til en passende anledning. La barna ta med seg brødrester hjemmefra så kan dere sammen trylle frem en deilig restedessert. Arme riddere er en klassiker som en del kanskje har smakt hjemme, og det samme er tilslørte bondepiker. Men det er nok ikke alle som har tenkt på at man fint kan bruke tørt brød til dessertene, og at grovbrød fungerer like godt som fint brød. Monkey bread-muffins er en annen litt morsom variant av søte desserter som garantert blir populær! Til sist en aldri så liten overraskelse for de fleste, nemlig iskrem med rugbrødsmuler.

Vi håper dere lar dere inspirere, og ønsker dere en herlig start på det nye året.