Skolestart og verdens skolemelk-dag

Har du som lærer fått spørsmål om melk med sjokoladesmak? Hvor mye tilsatt sukker er det i melk med smak? Her får du svaret.

Mange lærere har nok opplevd å få spørsmål om det er lurt å drikke sjokolademelk på grunn av innholdet av sukker. Det mange ikke vet er at de senere årene har det kommet flere varianter av melk med smak på markedet med lite eller helt uten tilsatt sukker. Og i skolemelkordningen finnes kakaomelk helt uten tilsatt sukker.

For å få denne melken til å smake søtt uten å tilsette sukker har man benyttet seg av laktoseredusert melk som naturlig smaker søtere. Det gjør den fordi man har spaltet eller delt opp melkesukkeret (laktosen) som allerede finnes naturlig i melken. Det gir helt naturlig søtere smak, og man slipper å tilsette sukker (farin). Her kan du lese mer om sjokolademelk uten tilsatt sukker.

Naturlig og tilsatt sukker som tema?

Den 26. september er det verdens skolemelk-dag, og kanskje kan forskjell på naturlig sukker (som i frukt og melk) versus tilsatt sukker (som i brus og godteri) være et tema i den sammenheng?

Det er spesielt relevant for ungdomstrinnet både når det gjelder temaet «Mat og livsstil» og «Mat og forbruk»:

  • Mat og livsstil; … eleven skal kunne planleggje og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva for næringsstoff matvarene inneheld.
  • Mat og forbruk; … eleven skal vurdere og velje matvarer på ein mangfaldig varemarknad når ein planlegg innkjøp

I tillegg kan elevene få en rekke viktige næringsstoffer med på kjøpet dersom de velger sjokolademelk fremfor sukkerrike drikker – hvis de kjøper drikke. For guttene er dette spesielt viktig fordi de har sitt «kalsiumvindu» i 13-14 års alderen. I denne alderen har de nemlig en unik evne til å bygge et sterkt skjelett som skal vare ut livet. Her kan du lese mer om dette.

Kalsiumkalkulator og næringsstoffene i melk

Ved å bruke denne kalsiumkalkulatoren kan elevene få hjelp til å finne ut hvor mye kalsium de får i seg via kostholdet.

I leksjonen «Næringsstoffene i melk», som inngår i Den digitale melkekartongen, kan elevene lære mer om de ulike næringsstoffene som melk er en kilde til. 

Vi ønsker en god start på skoleåret – og en flott verdens skolemelk-dag i september.