Mandel i risgrøten er et julemysterium

Hvor kommer tradisjonen med mandel i risgrøten fra?

Tradisjonen med å gjemme en skåldet mandel i grøten har eksistert i lang tid. Den heldige som får mandelen, vinner gjerne en marsipangris eller en annen liten gave. Men hvordan denne tradisjonen oppsto er man ikke helt sikre på. Det nærmeste mathistorikere kommer et svar er dette:

Skikken skal ha oppstått som følge av en gammel lek der en bønne ble gjemt i en pudding. Den som fant bønnen, ble «kong bønne» og fikk lov å finne opp navn på de andre. Å bruke en tørket bønne var vanlig til å begynne med. Men, man brukte også erter i noen tilfeller. Den som fant erten fikk tittelen Dronning Ert. Om en mann fikk erten, kunne han peke ut en dronning - og omvendt. Denne skikken oppsto på 1500-tallet, og den tradisjonelle mandelen i grøten er nå utbredt i hele Norden.

I Olaug Løkens kokebok fra 1897 skrives det om "den tradisjonelle Grød med én mandel i”. Det skrives at det var en gammel tradisjon og at den var knyttet til nyttårsaften. I vår tid spises det mest risgrøt i førjulstiden. Her kan du få vite mer om hvem som spiser og når det spises julegrøt.

Vi hos Melk.no ønsker god jul – med mandel i grøten (eller riskremen)!