Grøtdagen 23. oktober: Grøt med melk til frokost og kvelds

La elevene prøve ulike typer grøt med forskjellige typer tilbehør. Grøt passer til både frokost og kvelds – og er ypperlig etter skoletid!

Ved å lage havregrøt basert på melk får barn og unge viktige næringsstoffer som kalsium, jod, proteiner og B-vitaminer. Her kommer noen fakta og tips til oppskrifter:

Noen fakta om melk:

Her kan du finne mer informasjon om kalsium, som melk og meieriprodukter er en kilde til.

Ved hjelp av kalsiumkalkulatoren kan elevene finne ut om de får i seg nok kalsium.

Les mer om det såkalte kalsiumvinduet her.

Noen fakta om grøt:

- Ordet grøt kommer av det norrøne grautr som betyr "grovmalt eller grovkornet". Også det franske ordet gruau betyr grovmalt havregryn, og det engelske ordet great kommer faktisk fra ordet grovmalt.

- Grøten betydde mye i middelalderen, fordi jordbruk og selvforsyningshushold dominerte på den tiden. Grøt var ikke vikingmat, for vikinger skulle spise kjøtt og flesk. Det var den fredelige som spiste grøt.

- Grøt ble spist flere ganger om dagen, og man drakk ulike drikker til grøten. Grautvæta, som drikken ble kalt, kunne være både sur og søt melk eller saft. Det ble ofte kokt så mye kveldsgrøt at den rakk til neste morgen.

- Grøten har også hatt en stor plass i medisinen, spesielt som grøtomslag, som iføgle historien skal ha reddet mange fra piner og plager.

Tips til ulike typer grøt og tilbehør:

Tips til frokostgrøter, inklusiv kjøleskapsgrøter.

Tips til ulike varianter av havregrøt som kveldsgrøt.

Tips til ulike typer grøt.

Med ønske om en god grøtdag 23. oktober