Brunost og yoghurt i matpakken gir barna jod

Barn trenger nok jod for normal vekst og utvikling. Meieriprodukter og fisk er de viktigste jodkildene i kostholdet. Det kan være smart å la barna få beholde brunost, prim og yoghurt i matpakken.

Melk, meieriprodukter og hvit fisk er de største kildene til jod i kostholdet vårt. Melk, syrnet melk, yoghurt, prim og brunost er god jodkilder, spesielt brunosten. En brødskive med brunost eller prim gir for eksempel 11-åringer en femtedel av dagsbehovet deres for jod. Drikker de i tillegg melk til matpakken, slik det anbefales i Retningslinjer for skolemåltidet, får de dekket om lag halvparten av det daglige jodbehovet sitt.  

Barn har høyt behov for næringsstoffer

Barn har et høyt behov for næringsstoffer, og liten magesekk. Samtidig er mange barn småspiste i perioder. Det er derfor viktig at maten de får er næringstett, altså inneholder nok av de vitaminene og mineralene de trenger.  Noen barnehager og skoler gir unødvendig strenge regler for hva barna kan ha med seg i matpakken. At brus og godteri ikke er tillatt i det daglige er fint, men å nekte foreldre å gi barna yoghurt og brunost i matpakken kan være uheldig. Yoghurt og brunost er blant de viktigste kildene til jod og kalsium i barnas kosthold, og kan være kjærkomne kilder til energi og næringsstoffer.

Brunost, prim og yoghurt er ikke store sukkerkilder i barna kosthold

Melk og brunost inneholder ikke tilsatt sukker. Mange tror at brunosten er tilsatt sukker, men det er den altså ikke. Den inneholder naturlig sukker, laktose (melkesukker). Det er det tilsatte sukkeret vi skal redusere inntaket av, og det er derfor ingen grunn til at vi skal nekte barna en brødskive med brunost i matpakken. Yoghurt er ofte tilsatt litt sukker fordi den har en syrlig smak, men innholdet varierer mye mellom produktene. Den senere tiden har det også kommet yoghurt helt uten tilsatt sukker på markedet. Typiske barneyoghurter inneholder mindre sukker enn vanlig yoghurt, og en om dagen kan derfor fint inngå i kostholdet til barna. Prim er tilsatt sukker, men sukkerinnholdet varierer mellom produktene. Samtidig får barna flere næringsstoffer de trenger, som ikke de får fra annet pålegg som inneholder sukker.

Melk, ost og yoghurt gir jod og kalsium

En kostholdsundersøkelse blant norske barn viser at de største kildene til sukker i barnas kosthold er søtsaker, brus og saft med sukker og kaker. Disse matvarene gir barna bare tomme kalorier, ingen næringsstoffer de trenger. Melk og meieriprodukter gir barna både proteiner, kalsium, fosfor, jod, vitamin B2 og B12 og magnesium.

Så mye jod inneholder de ulike matvarene
  • Ett glass melk (2 dl): 30 mikrogram (en kartong skolemelk: 38 mikrogram)
  • Ett lite beger yoghurt (125 g) = 17,5 mikrogram
  • En skive grovt brød med brunost (20 g) = ca. 40 mikrogram
  • En skive grovt brød med gulost (20 g) = ca. 6 mikrogram
  • Ett kokt egg = 19 mikrogram
  • En middagsporsjon kokt lettsaltet torsk (200 g) = 558 mikrogram
  • En middagsporsjon kokt laks (150 g) = 8 mikrogram
Daglig anbefalt inntak av jod:

Alder 

Anbefalt inntak                                                          

1 år

70 mikrogram                                                                            

2-5 år

90 mikrogram

6-9 år

120 mikrogram

Over 10 år

150 mikrogram